loader image

Vin

kort om italienska viner


Från Italien kommer allt från långlivade nebbioloviner från Piemonte till Sangiovese från Chianti och vulkaniska viner från Etna. Och vem har inte hört talas om Amarone? Bara för att nämna några viner som gör Italien till ett klassiskt vinland.

Norrut utmed Adriatiska kusten regerar Verdicchio på den gröna sidan och Montepulciano på den blå. Inåt land och över till den Tyrrenska kusten är Sangiovese kung i Toscana. Via Lambrusco i Emilia-Romagna, Garganega i Soave och Corvina, Rondinella och Molinara i Bardolino och Valpolicella, där Amarone blandar sig i striden om de italienska vinernas kungatitel.

En ännu starkare tronpretendent väntar längre norrut – Nebbiolo i Piemonte och Valtellina. Här uppe finns också de blå Dolcetto och Barbera, samt Glera för mousserande vin och Moscato till söt Spumante i Asti.

Barbera odlas, liksom Trebbiano över hela landet och detsamma gäller de internationella druvorna.